Mikrohraniva – važan deo prolećne ishrane biljaka

Većina poljoprivrednika na proleće daje žitaricama i uljanoj repici azot i sumpor, ali ne zaboravite da je to i vreme za primenu mikrohraniva.

Nedostatak mikrohraniva često ograničava prinos

Nakon što započne faza produžnog rasta, biljkama nedostaje velika količina hraniva kako bi mogle da održe brzi tempo svoje promene. Naravno, to znači povećanu potrebu za glavnim hranivima, ali i za mikrohranivima. Izraz “mikro” ne označava manju važnost tih hraniva, nego se odnosi na činjenicu da su biljkama neophodne u manjim količinama; njihov manjak može izazvati velike probleme unutar same biljke.

Ispitivanje tkiva jedini je način kako može da se ustanovi šta se u tom trenutku nalazi u biljci, pa će vam pokazati koja bi mikrohraniva trebalo da primenite kako biste održali svoje useve u optimalnom stanju. Ako ne želite da radite na ispitivanju tkiva, rešenje za vas je primena mešavina hraniva kao što su YaraVita Gramitrel za žitarice ili YaraVita Brassitrel Pro za uljanu repicu.

Nedavna ispitivanja koje je Yara sprovela pokazala su da je primena tih mešavina mikrohraniva na pšenici urodila prosečnim prinosom od 0.41t/ha, što predstavlja povraćaj u obimu 2,5:1 u odnosu na uložena sredstva. Prosečni prinos uljane repice na svim mestima na kojima je vršeno ispitivanje iznosio je 0.31t/ha, što znači povraćaj investicije u obimu 6:1.