Kako uticati na kvalitet paradajza

Standardi kvaliteta paradajza razlikuju se u zavisnosti od sorte, podneblja i zahteva tržišta. Kvalitet određuje niz faktora. Ishrana biljaka u velikoj meri utiče na spoljni kvalitet plodova - oblik, boju, čvrstoću i rok trajanja – koji su posobno važni za svež paradajz. Navedeni kvaliteti u velikoj meri utiču na cenu otkupa i tržišni potencijal roda paradajza.

U načelu, ukus određuju relativne koncentracije šećera i kiselina u plodu, pre svega fruktoze odnosno limunske kiseline. Najbolji i najukusniji paradajz je s visokim sadržajem šećera i kiselina.

Ishrana biljaka i kvalitet paradajza

Za ukus paradajza važni su azot i kalijum. Prevelika količina amonijum N negativno će uticati na ukus. Kalijum je najvažnije hranivo za postizanje ukupnog kvaliteta paradajza: poboljšava sazrevanje, oblik, kiselost i ukus plodova.

Veći nivo kalcijuma važan je za održavanje čvrstoće plodova i otpornosti prema oštećenjima koja mogu nastati rukovanjem ili u prevozu.

Nedostatak bora može da prouzrokuje slabiji izgled, što znatno umanjuje mogućnost tržišnog plasmana takvih plodova. Cink takođe doprinosi održavanju kvaliteta plodova paradajza.