Kako poboljšati sadržaj proteina kukuruza

Nivo proteina u kukuruzu može da se poveća precizno uravnoteženom ishranom, pogotovo azotom, fosforom, sumporom i cinkom, što će da popravi sadržaj i kvalitet proteina u zrnu.

Azot poboljšava proteine zrna

Manjak azota za vreme razdoblja nalivanja zrna prouzrokovaće smanjenje proteina u zrnu. Uravnotežena prihrana azotom za vreme razdoblja produžnog rasta stabljika poboljšaće sadržaj proteina u zrnu i osigurati potrebnu količinu azota za potrebe održavanja procesa nalivanja zrna.

Grafikon: Uticaj količine azota na sadržaj proteina zrna kukuruza

Kalijum povećava sadržaj proteina

Dobro odmerena prihrana kalijumom povećava sadržaj proteina u zrnu kukuruza, kao i nivoa aminokiselina cisteina i metionina.

Grafikon: Uticaj kalijuma na sadržaj proteina i aminokiselina u kukuruzu

Grafikon: Uticaj kalijuma na količinu i kvalitet prinosa kukuruza

Sumpor je potreban za efikasno korišćenje azota

Dobro snabdevanje biljaka sumporom posebno je važno za pretvaranje azota u proteine i poboljšanje kvaliteta zrna kukuruza.

Grafikon: Uticaj sumpora i azota na sadržaj proteina u zrnu kukuruza