Kako smanjiti diskoloraciju krtole krompira
Diskoloracija krompira
Izazvana je oksidacijom fenolnih materija, pre svega tirozina u melanin. Kalijum, magnezijum i bor hraniva su koja smanjuju diskoloraciju i tamnjenje.
Nizak nivo kalijuma povećava rizik od tamnjenja
Kalijum utiče na enzimsko tamnjenje i tamnjenje posle kuvanja, pa će pojava nedostatka kalijuma povećati učestalost tamnjenja posle kuvanja.
Kalijum i diskoloracija krtole
Kalijum utiče na povećanje koncentracije organskih anjona kao što su limunska kiselina ili askorbinska kiselina (tj. vitamin C u krtoli). Ta dva molekula deluju antioksidativno, usporavajući oksidacijske procese smanjuju i pojavu enzimske i neenzimske diskoloracije.
Ispitivanje sprovedeno u SAD-u pokazuje uticaj kalijuma na enzimsku diskoloraciju dveju sorti.
Magnezijum i diskoloracija krtole
Nivo magnezijuma povezana je s enzimskim tamnjenjem
Nizak nivo magnezijuma povećava podložnost enzimskoj diskoloraciji.
Ispitivanje sprovedeno u SAD-u pokazuje uticaj magnezijuma na enzimsku diskoloraciju.
Bor smanjuje pojavu diskoloracije krtole
Bor reducira oksidaciju fenola, koji uzrokuju enzimsku diskoloraciju. Pravilno snabdevanje biljaka borom reduciraće pojavu enzimske diskoloracije u krtolama krompira.
Ostale poljoprivredne prakse koje utiču na diskoloraciju krtole krompira
- Izbor prave sorte
- Pažljivo postupanje tokom vađenja i razvrstavanja, kako bi se reducirala fizička i druga oštećenja
- Navodnjavanje radi sprečavanja ili minimiziranja bolesti poput obične krastavosti
- Obavljanje vađenja/berbe pri dobrim vremenskim uslovima kako bi se izbegla fizička oštećenja i zaraze
- Kontrola temperature i vlage u skladištu