Kako produžiti rok trajanja jagoda

Jagode su veoma podložne oštećenjima i truljenju posle berbe, a manjak kalcijuma dodatno će pogoršati taj problem, skraćujući rok trajanja. Kalcijum pomaže poboljšanju čvrstoće plodova, i produžuje održivost i rok trajanja.

Kalcijum se uglavnom nalazi u listovima, peteljkama, korenovom vratu i korenu, ali mala količina koja dospeva u sam plod od ključne je važnosti za strukturu ploda i rok trajanja.

Grafikon: Raspodela makrohraniva u jagodama

Unutrašnji plod i distalni delovi ploda sadrže malo kalcijuma, dok je srazmerno visoka koncentracija na rubnim delovima posebno važna za kvalitet ploda.

Ilustracija: Raspodela hraniva u plodu

Ispitivanja su dokazala da kalcijum pojačava čvrstoću plodova i produžuje njihovu održivost.

Grafikon: Rok trajanja jagoda u odnosu na sadržaj kalcijuma

Grafikon: Uticaj kalcijuma na čvrstoću plodova i rok trajanja

Grafikon: Uticaj folijarnog kalcijuma na čvrstoću plodova

Važno je napomenuti da prevelika količina kalcijuma na račun ostalih katjona može da smanji čvrstoću plodova i skrati rok trajanja. Zato je primenu kalcijuma potrebno dobro uravnotežiti s drugim katjonima poput kalijuma i magnezijuma.

Grafikon: Uticaj odnosa katjona na nedostatak kalcijuma

Kalcijum pomaže i smanjenju plesni na plodovima posle berbe, a može se folijarno primeniti pre berbe.

Grafikon: Uticaj folijarnog kalcijuma na čvrstoću plodova i pojavu bolesti

Kalcijum smanjuje albinizam, održavajući boju plodova tako što povećava nivo antocijana za vreme sazrevanja.

Grafikon: Uticaj folijarnog kalcijuma na albinizam

Silicijum pojačava čvrstoću plodova

Silicijum takođe utiče na kvalitet plodova, pojačavajući njihovu čvrstoću, a postoje naznake da pojačava otpornost na bolesti. Primena silicijuma pridoneće produženju roka trajanja. Ključni doprinos silicijuma je u ojačavanju ćelijskih zidova.

Grafikon: Uticaj silicijuma na čvrstoću plodova jagoda