Kako poboljšati boju jabuke


Ishrana biljaka i boja jabuka

Prekomerna ili prekasna primena azota smanjuje intenzitet boje crvenih jabuka. Pokazalo se kako folijarna primena đubriva sa sadržajem fosfora, kalcijuma i magnezijuma pojačava crvenu boju pokožice, odnosno povećava koncentraciju flavonoida u jabukama sorte Fudži.

Azot

Prekomerna ili prekasna primena azota smanjuje intenzitet crvene boje u jabukama. To može da se iskoristi za uzgoj zelenih jabuka, jer će se takvom primenom azota pojačati zelenilo a prisutnost crvene boje svesti na minimum.

Fosfor

Ispitivanja u Južnoafričkoj Republici pokazala su kako fosfor pozitivno utiče na boju plodova, povećavajući proizvodnju enzima uključenog u proizvodnju antocijana, prirodnog biljnog pigmenta koji ima ključnu ulogu za crvenu boju ploda. Važno je da se fosfor primeni u pravom obliku i u pravo vreme: u slučaju potrebe za poboljšanjem boje plodova, folijarna primena vrlo je efikasna posle cvetanja i u ranom zrenju.

Palijat i dr. (2002) proučavali su uticaj zemljišta i folijarne prihrane fosforom na kvalitet jabuka sorti Mekintoš i crveni delišes posle berbe i utvrdili kako primena fosfora kod obe sorte povećava procenat crvene površine kore u vreme berbe. Folijarnu primenu fosfora sa magnezijumom ili kalcijumom primenjivali su u razdoblju od cvetanja do nedelju pre berbe samo na jednoj strani stabala, pa su utvrdili kako plodovi sa strane koja je prskana imaju intenzivniju crvenu boju od onih sa strane koja nije prskana.

Kalijum

Kalijum takođe pridonosi povećanju sadržaja antocijana u jabukama, poboljšavajući boju plodova. Međutim, primena kalijuma mora da bude dobro uravnotežena sa drugim katjonima, prije svega kalcijumom; u apsorpciji jabuke kalijumu daju prednost u odnosu na kalcijum, što može izazvati nedostatke kvaliteta plodova poput gorkih pega.

Magnezijum

Primena magnezijuma u zemljištu poboljšava intenzitet boje crvenih plodova kroz povećanu proizvodnju ugljenih hidrata, koji su gradivni element crvenih pigmenata.

Cink i mangan

Cink pomaže pojačanje intenziteta boje jabuka, dok mangan pridonosi pojačanju pozadinske zelene boje u plodovima